Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA LATINA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   RECONCILIEREA LUI AUGUSTIN CU TOMA DE AQUINO: O INTRODUCERE ÎN TEOLOGIA POSTMODERNĂ A ORTODOXIEI RADICALE / RECONCILING AUGUSTINE AND AQUINAS: AN INTRODUCTION TO RADICAL ORTHODOXY’S POSTMODERN THEOLOGY.

Autori:  STEPHEN D. BARNES.
 
       
         
  Rezumat:  Ortodoxia Radicală, este o mişcare teologică postmodernă din Vest, care încearcă să se reîntoarcă la o gândire pre-modernă a teologiei, care dizolvă barierele dintre credinţă, filozofie, şi arte. Pentru a realiza acest lucru, susţinătorii acestei mişcări, în mod special John Milbank şi Catherine Pickstock – trebuie să ia în considerare teologia lui Toma de Aquino, care distinge complet disciplinele. Deoarece influenţa lui Aquino ameninţă să distrugă proiectul Ortodoxiei Radicale, acesta trebuie să fie reinterpretat. Mişcarea expune o epistemologie nouă, argumentând că Adevărul este convertibil cu Fiinţa, astfel dezvăluind o nouă relaţie între raţiune şi credinţă. Această reinterpretare se bazează parţial pe uniunea fără cusur a teologiei lui Toma de Aquino cu teologia augustiniană. Astfel Augustin devine o ţintă secundară crucială a mişcării. Pericolul însă este că mişcarea însuşeşte lucrările lui Augustin, în mod special Confesiunile sale – fără a acorda o atenţie deosebită, sau chiar deloc la modul deosebit de imaginativ şi retoric al teologizării sale, lăsând întrebări importante fără răspuns cu privire la succesul proiectului, ca fiind cu adevărat post-modern.

Cuvinte-cheie: Ortodoxie Radicală, John Milbank, Catherine Pickstock, teologie postmodernă, Thomas Aquinas, Augustin, epistemologie, Summa Theologiae, confesiuni, creştinismul postmodern.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă